Doula

Informatie

Doula komt uit het Oudgrieks en betekent 'dienende vrouw'. Het is geen nieuwe hype, maar eigenlijk al een eeuwenoud begrip. Een doula wordt tegenwoordig soms een zwangerschaps- en/of geboortecoach genoemd. Het is een persoon die het koppel of de alleenstaande vrouw bijstaat gedurende de zwangerschap, de arbeid en de bevalling. Net zoals vroeger, toen een barende vrouw omringd werd door de wijze vrouwen uit haar gemeenschap.

 

Een doula kan zowel aanwezig zijn bij een thuisbevalling, in een geboortehuis of in het ziekenhuis. Zij heeft zelf geen enkele medische taak maar ze is een persoon die als emotionele steun en supportfactor kan dienen voor het koppel of de zwangere vrouw. De doula is daarom een perfecte aanvulling op de medische zorg die al gegeven wordt door de vroedvrouw en/of gynaecoloog. Door de drukte en vele administratie die vroedvrouwen tegenwoordig in het ziekenhuis hebben, worden koppels vaak aan hun lot overgelaten. Daarom kan een doula erbij hebben erg fijn en geruststellend zijn. Zij zal een gekend en vertrouwd gezicht zijn waar jullie al een band mee opgebouwd hebben. Een constante doorheen jullie proces.

 

De doula gaat onder andere mee op zoek naar de beste ontspanningstechnieken en houdingen die de vrouw kunnen helpen gedurende de arbeid en bevalling. Zij is tevens een verbindende factor voor het koppel en kan de partner helpen met tips om de vrouw nog beter bij te staan. Een doula helpt informatie geven, ruimte creëren en is een bewaker van het natuurlijke bevallingsproces. De doula is een ideale steun en toeverlaat gedurende dit ganse traject.

 

Hier in België zijn we er nog niet zo bekend mee, maar in Nederland is de doula reeds een vaste waarde in het leven van veel zwangere vrouwen. Meer en meer vrouwen beseffen de meerwaarde die een doula te bieden heeft. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan de aanwezigheid van een doula er voor zorgen dat er minder noodzaak is tot medische interventies. Onder andere bij de arbeid en de bevalling zou dit zorgen voor een grotere kans op een spontane vaginale bevalling, voor een lager risico op een keizersnede, voor een grotere kans op een kortere arbeid, een kleinere kans op het gebruik van medicatie voor pijnverlichting en nog zo veel meer.

 

Ik ben een doula met een holistische visie. Ik probeer het volledige plaatje te zien. Zelf geloof ik enorm in de kracht van de natuur (die primitieve oerkracht) en hoe alles in de natuur zo ingenieus en perfect in elkaar zit. Daarbij vertrouw ik volledig op het kunnen van elk vrouwenlichaam. Miljoenen vrouwen zijn ons namelijk voorgegaan met het baren van kinderen. Als doula wil ik proberen om vrouwen dit zich te helpen herinneren. Ik wil hen uit de angst laten komen en hen weer laten vertrouwen op zichzelf en hun eigen lichaam. Ik wil hen graag helpen vertrouwen op hun eigen intuïtie en moederinstincten. Ik wil vrouwen helpen om in overgave te leren gaan. Ik ga er vanuit dat als er geen risico's zijn, de medische interventies zoveel mogelijk beperkt kunnen worden en we de natuur volledig haar gang kunnen laten gaan. Op die manier kan het natuurlijke proces behouden en beschermd worden. Hier wil ik naar helpen streven. Zodat elke vrouw en elk koppel dit hele proces niet zomaar meer ondergaat, maar zelf de regie opnieuw in eigen handen heeft door bewuste en geïnformeerde keuzes te kunnen maken.  

 

Als je je hier allemaal bij kan vinden, dan ben ik de geschikte doula voor jou. Want het is erg belangrijk dat je een klik voelt met mij als jouw begeleider. Daarom kan je gerust eerst even verkennen tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Maak hier gerust online je afspraak in mijn praktijk te Oostende.

 


Praktisch

Ik bied een doula pakket aan voor de totale prijs van 850 euro. Een spreiding van deze betaling is mogelijk en bespreekbaar. Er zijn enkele ziekenfondsen die momenteel al terugbetalingen doen tot 300 euro per koppel voor een doula ondersteuning. 

 

Ik ben lid bij de Vlaamse Federatie van Doula's. Je kan me hier terugvinden op hun website.

 

Dit zit inbegrepen in het pakket:

 

- een kennismakingsgesprek (dit is gratis en vrijblijvend)

- een eerste intake gesprek ( +/- 1,5 uur )

- een vervolggesprek ( +/- 1,5 uur )

- continue ondersteuning en support via een kanaal naar keuze

- een van wacht periode vanaf 37 weken tot de bevalling ( dag en nacht oproepbaar )

- mijn aanwezigheid gedurende de gehele arbeid en bevalling ( zodra jullie mij bellen en ongeacht de duur )

- een nagesprek

 

 

Vraag gerust naar andere mogelijkheden indien jullie dit wensen (bijvoorbeeld placenta art, losse gesprekken zonder pakket, geschreven geboorteverhaal, zwangerschapsmassage, sluitingsritueel, bellybinding ...).